Monday, January 31, 2011

סופשבוע אופטימי בכינרת



 

כינרת, ישראל. ינואר 2011
בכל שנה אנחנו מקיפים את הכינרת בסופשבוע של חתירה. כשהירדן מאפשר לנו, אנחנו עולים במעלה הזרם עד גשר אריק וזה חלק נכבד מהוצאת האנרגיה והזמן של אותו היום. השנה, בלילה בין חצאי ההקפה, התחילה רוח מזרחית עזה. נראה היה לצוות ההדרכה שהרוח חזקה מידי להשלים את ההקפה וכך תפסנו טרמפ על הרוח ועפנו מערבה. חוויה מדהימה.

גאוותו של מלך


מסאי מרה, קניה. נובמבר 2001
התמזל מזלי וחייתי שנים בלב ליבה של הסוואנה האפריקאית, בשמורת המסאי מרה שבקניה. שנים שבהן הדרכתי ספארי לילה, בשימוש עם ציוד לראיית לילה. העבודה אמנם היתה בלילה, אחרי ארוחת הערב, אבל במשך היום עקבתי אחר פעילותם ותנועתם של בעלי החיים, בעיקר אריות, כדי שאוכל למצוא אותם בערב עם התיירים.
אחד מהדברים המדהימים ביותר בסוואנה האפריקאית בלילה היה במבחינתי הקולות. בלילה, נשמעים הקולות טוב יותר ולכן גם משחקים תפקיד חשוב בתקשורת בין בעלי החיים. שאגת אריה, שאחריה נשמעים קולותיהם של הצבועים, אולי איזה תן שקרה לבת זוגתו או נביחות של עדרי הזברות, הם סימפוניה מושלמת.
בכל ספארי, בערך בזמן הנכון של הפסקת שוקו חם להתחמם, היינו מנסים למצוא את דרכינו לאחת משלושת משפחות האריות שחיו בקרבת הלודג' שבו חייתי. אם התמזל מזלינו, היו אלא פורצים בשאגות אדירות. אם מישהו מכם פעם זכה לשמוע אריה שואג, אתם יכולים להבין על מה אני מדברת. לצערי הרב, למרות הגישה לסרטי טבע רבים, עדיין האדם הממוצע מקשר את האריה של MGM כאילו היה אריה שואג. האריה ההוא אומנם עושה תצוגת תכלית יפה של שיניו אבל הוא יותר מפהק משואג. אריה שואג (כמו בתמונה) מוציא את כמות האויר הגדולה ביותר בצורה המהירה ביותר שהוא יכול. זהו מאמץ אדיר הניכר ביותר על כל אחד משרירי גופו, שאגה כזו, אם נשמעה מקרבה רבה בכיוון הנכון של הרוח, אינה רק נשמעת אלא היא מורגשת בכל הגוף. ואם אי פעם היית ליד אריה שואג בלילה, זו חוויה שלא תישכח לעולם.
באחד הלילות מצאנו את משפחת האריות הקרובה ללודג' בערך בזמן הנכון לכוס שוקו חמה. לפתע נראתה התרגשות אדירה בין חברי הקבוצה ואריה גדול, זכר שלא הכרתי כלל עד אז, הגיח מתוך החשיכה. הדקות הבאות היו מפתיעות ביותר. הכרתי היטב את שני הזכרים הדומיננטים של הקבוצה הזאת והאריה שהתקרב היה אריה שונה. ציפינו לראות התרגשות יותר תוקפנית, הרחקת האריה מהקבוצה ואולי קרב ראוי לשמו. אבל הזכר הדומיננטי שהיה לידינו ושתי הלביאות שאיתו התחילו להתחכך באריה הזר כאילו היה בן משפחה שלא ראו זמן רב. מאינה, השוטר המלווה של הספארי, שהכיר את הקבוצה כמה שנים יותר ממני אמר שכשהקבוצה התגבשה היו לה שלושה זכרים דומיננטים ואחד נעלם. הנהגים קראו לו "הדוד הנודד" כי תמיד היה נראה שהנדודים קוראים לו. יתכן שזהו הדוד שבה לבקר, ומשפחתו קיבלה אותו בחום והתרגשות.

הכל עניין של תזמון


סהרה, מרוקו. מרץ 2010
לאחר שנים שאני מסתובבת באפריקה השחורה, נשלחתי על ידי החברה שאני עובדת בה להכיר את מרוקו. מרוקו העצומה והפוטוגנית פתחה את שעריה באחת, היה לי קל להכיר את הדרכים ולהסתדר למרות שאיני דוברת אף אחת והשפות המתבקשות בה, ההיסטוריה נקלטה מהר והמצלמה עבדה במרץ. אבל דבר אחד דרש תשומת לב אדירה ולימוד מהיר- תזמונים נכונים. ביום שבו הטיול שלנו יוצא את זגורה דרומה לכיוון חולות הסהרה, התזמון חשוב מבכל יום אחר. מצד אינך רוצה להגיע מוקדם מידי מכוון שהטמפרטורה קשה מנשוא, בעיקר בשיא העונה שלנו, מצד שני אינך רוצה להפסיד הליכה טובה על הדיונות האדירות ותצפית טובה לכיוון השקיעה. כמו הרכבת פזל רב חלקים, היה צריך לבנות את היום וליפול בזמן על המאהל שבו אנחנו מתמקמים בלילה. אני לא המדריכה הראשונה שמדריכה במרוקו, גם לא בחברה שלנו ועימי צוות מרוקאי מיומן ובכל זאת, התזמון ברמה כמעט מוחלטת נמצא בידיו של המדריך ומורכב מהרבה החלטות קטנות לאורך היום. בפעם הראשונה שהגעתי למאהל הנפלא של נג'י בשגגה, הגענו בתזמון מושלם. הנחנו את מיטלטלינו המעטים באוהל ויצאנו לטפס את הדיונה הגבוהה באזור לתצפית שקיעה. כולם הצליחו לעלות, השמש תפקדה יפה, ושבנו למאהל לערב מדברי רגוע.
שניה לפני שקרני השמש האחרונות נאספו לצידו השני של העולם, צדתי בזוית עיני את אחד האחיינים של נג'י מכין את העששיות לקראת הלילה. זה היה שם לשבריר שניה. האור הרך האיר את פניו הנאות בזוהר נפלא והיתה שם שלווה של רגע. זינקתי על המצלה והספקתי ללחוץ 3 לחיצות לפני שהרגע עבר. יש תמונות שאתה מצלם ויודע ברגע הלחיצה שזה זה. התמונה הראשונה היתה כזאת.
המחשבה השנייה היתה שאם פעם ארצה לשפר, תמיד תנתן לי ההזדמנות. בכל הגעה למחנה של נג'י אנחנו נטייל טיול רגלי לעת ערב ונתכנס לכוס תה מתוק וחזק במרכז המאהל. ותמיד תמיד, שניה לפני שיחשיך, ישב אחד מקרובי המשפחה היפים של נג'י ויכין את העששיות.
המשכתי להדריך במרוקו את כל העונה של 2010 ובכל טיול הגעתי עם הג'יפים ללילה המופלא בחיק חולות הסהרה. ובכל פעם הגעתי אל המאהל לאחר הליכה ולפני החושך. אבל ההזדמנות לצלם תמונה כזאת, לא שבה בשנית. אחרי הכל, הכל עניין של תזמון.

תמונה וסיפור


חבר הציע לפני זמן מה שאכתוב בלוג ולמרות שהנטייה הטבעית שלי היא לשבת ולכתוב הרבה, היה לי נדמה שפשוט בלוג של טיולים שאני מדריכה זה לא זה. רק השנה, בסוף עונת ההדרכות בעודי מסדרת את התמונות של העונה, הבנתי מה אני מחפשת מהבלוג הזה.
הצטברו אצלי ערמות של תמונות משנים ארוכות של צילום וכל תמונה והסיפור שלה....חלק מהסיפורים המשיכו להתקיים ולחיות כשאני משתמשת בהם בהדרכות, חלקם צצים תוך שאני מעבירה הרצאה זו או אחרת, ולעיתים צצים מאיזה פינה נסתרת בה התחבאו שנים ועולים ללא אזהרה מוקדמת. חלקם הולכים לעולמם באיטיות. הבלוג הזה מנקה את האבק מתמונות וסיפוריהן שהמתינו בסבלנות במשך שנים. אני מוצאת הנאה רבה בהתעסקות, בחיפוש התמונה המתאימה ובכתיבת הסיפורים. מקווה שאתם תיהנו מלקרוא ולשוטט.